Tarihçemiz
Yüzünü güneşe dönmüş bir ayçiçeği. Her gittiği yerde güneşi izleyen, güneşe aşık, ona hayran... Bir süre sonra güneşe benzemiş. Ona baka baka onun gibi olmuş. Sarısı güneş parlaklığında. Şekli güneşe dönüşmüş.
Bir gün bir bilim adamı dikkatle bakmış ayçiçeğine: "Aklı olmadığı halde bilgiyle hareket ediyor" diye düşünmüş.
Bir ressam uzun uzun incelemiş renklerini ayçiçeğinin: "Böylesine bir uyum ve renklerdeki sadelik örnek alınacak bir ustalık" demiş.
Bir matematikçinin yolu düşmüş ayçiçeği tarlasına. Durmuş, kalın gözlüklerinin arkasından dikkatle bakmış çiçeklerden birisine. Ölçmüş, biçmiş, hesaplamış: "Tam bir matematiksel tasarım harikası" diye dile getirmiş düşüncelerini.
Çanakkale savaşlarında şehit düşen, liselilerle bütünleşen, bu nedenle sarı siyah renklere sahip olan ve yüzünü aynı güneşe dönen ayçiçeğimizle özdeşleşen okulumuz...
Mekteb-i İdad-i Mülk-i Şahane'den günümüze Namık Kemal Lisesi
NAMIK KEMAL LİSESİ TARİHÇESİ
Tekirdağ'da ilk lise olma özelliğini taşımasıyla Türk Milli Eğitimine damgasını vurmuş bir okuldur Namık Kemal Lisesi. 1869 yılında Maarif Nazırı Saffet Paşa'nın hazırlayıp yayınladığı nizamnameye göre bin evli kasabalarda idadiye ve vilayet merkezlerinde sultaniye açılması hükme bağlanmıştır.
1317-1318-1319 (miladi 1901-1902-1903) Rumi yılları Salname-i Nezareti Maarifi Umumiyelerinde, Tekirdağ merkezinde bir idadi mektebinin(Lise) varlığından söz ediliyor. Araştırmalarımızı yoğunlaştırdığımızda idadinin(Lise), Rüstem Paşa külliyesinde, Mektebi İdadi-i Mülki Şahane adıyla 1882'de meşhur şair Kazım Paşa'nın oğlu Redif Binbaşısı Rıza Bey'in gayretleriyle açıldığı bilinmektedir. Sivil Lisesin Müdürlüğünü (24 Ağustos 1921) ve ayrıca Fransızca, Tarım, Sağlık, Cebir Öğretmenliğini Apdül Kerim Nadir Efendi yapmıştır. Tarih, Türkçe, Kitabet, Geometri Öğretmenliğini Veli Efendi; Arapça, Farsça, Türkçe Öğretmenliğini Hacı Ali Efendi; Ulumu Diniye ve Ahlakiye Öğretmenliğini Şeyh Emin Efendi; İlim eşya ve Matematik öğretmenliğini Dimetokalı Efendi yapmıştır. Resim Öğretmeni Kemal Efendi; Güzel yazı öğretmeni Hamdi Bey, Arapça öğretmeni Mustafa Kâmil Efendi, Coğrafya Öğretmeni ise Necip Efendidir.
İdadinin(Lise) dört yıllık olduğu 1901 yılında öğrenci sayısının 120 olduğu; 1902-1903 ders yılında 92 öğrencisi olduğu bunların seksen birinin Türk, 11'nin ise gayri müslim olduğu kayıtlarda yazılıdır. Tekirdağ İdadiyesi'nin (Lise) binası, 1920'de Cumhuriyet İlkokuluna (kurulduğunda) devredildi.
1880'de İdadinin(Lise) olduğu yerde Tekirdağ Zikur Rüştiyesi adıyla bir okul açılmıştı ki idadi(Lise) bu rüştiyenin(ortaokul) devamı mahiyetindedir. Tekirdağ'da, Cumhuriyet öncesinde belirttiğimiz gibi idadi ve rüştiyeler mevcuttu. İşgal yıllarında kapalı olan rüştiyenin işgalden sonra ilk kısmıyla birlikte 110 öğrencisi vardı. 1923–24 eğitim yılında dokuz yıllık liseye çevrilmiştir.
1923-24 eğitim yılında, şimdiki Yahya Kemal Beyatlı Anaokulu olan eski Hacıilbey İlkokulu'nda eğitime başlayan orta mektep, iki ay sonra başka bir yere sonra 1924-25 eğitim yılında şimdiki Namık Kemal İlkokulu olan tarihi binaya taşınmıştır.
Eğitime uzun süre bu tarihi binada devam edilmiştir. 1926-27 eğitim yılında karma olan orta mektebin; 1933-34 eğitim yılında 256, 1937-38 eğitim yılında ise 546 öğrencisi vardı. 1930 yıllardaki öğretmen sayısı ise 14'tür.
Türkiye Cumhuriyeti 17. Başbakanı Ord. Prof. Sadi Irmak'ın Tekirdağ İdadisinde Ulûmu Tabiiye Öğretmeni olarak görev yaptığı kayıtlarımızda mevcuttur.
ÖNEMSEDİĞİMİZ BİR BİLGİ;
Sadi Irmak, öğrenci olduğu zamanlarda İstanbul Üniversitesi'ndeyken okulun panosunda bir ilan görür. İlanda şunlar yazmaktadır:
"Avrupa'ya talebe yollanacaktır."
Ülke savaştan yeni çıkmış, Lozan yeni imzalanmıştır. Bu durumda Avrupa'ya talebe yollamak lüks gibi gelir herkese. Sadi Irmak da şansını denemek isteyen 150 kişinin içindedir. Sonradan seçilen 11 kişi arasında şanslı bir şekilde kendisine yer bulur.
Atatürk bizzat kendisi Sadi Irmak'ın isminin yanına aşağıdaki notu düşer.
"Berlin Üniversitesi'ne gitsin"
Fakat gitmek ile gitmemek arasında kafası karışıktır.
Kendisi o zaman yaşadığı bu çıkmazı ve karar verişini şu sözlerle anlatır:
Vakit geldi, Sirkeci Garı'ndayım; ama kafam çok karışık. Gitsem mi, kalsam mı? Beni orada unuturlar mı? Para yollarlar mı? Tam gitmemeye karar verdiğim, geri döndüğüm sırada bir posta müvezzi ismimi çağırdı.
"Mahmut Sadi! Mahmut Sadi! Bir telgrafın var."
"Benim" dedim. Telgrafı açtım, aynen şunlar yazıyordu: "Sizleri bir kıvılcım olarak yolluyorum, alevler olarak geri dönmelisiniz."
İmza: Mustafa Kemal
Özetle; Tekirdağ'da kurulan ilk lise olma özelliğini taşıyan okulumuz Namık Kemal Lisesi'nin geçmişini 1882 yılında açılan Mekteb-i İdad-i Mülk-i Şahane(Lise) ve Tekirdağ Rüştiyesi'ne(ortaokul) bağlamak mümkündür.
1955 yılında ise bünyesinde ortaokul ve lise öğrencisi bulunan okulumuza Namık Kemal ismi verilmiştir. 1998'e kadar Tekirdağ ortaokulu ve lisesi aynı çatı altında kalırken 1998'de ortaokul bünyeden çıkarılmış. 1982 yılında yatılı kız pansiyonu açılmış olup 1997-1998 öğretim yılında bünyesinde yabancı dil ağırlıklı okul açılmıştır. 2004-2005 öğretim yılında megep projesine dahil edilmiştir. 2005-2006 öğretim yılında Anadolu Lisesine dönüştürülmüştür.
21 Mayıs 1964'te Yavuz Mahallesindeki binasında eğitim-öğretime başlar. Buradaki okulun temeli dönemin Cumhurbaşkanı Celal BAYAR ile dönemin Başbakanı Adnan MENDERES tarafından 28 Kasım 1957'de atılmıştır. O yıllarda Tekirdağ Valisi olan Cemal TARLAN'ın da yardımları olmuştur.
Ancak bu binanın depreme dayanıklı olmaması nedeniyle 2008-2009 öğretim yılında Toki konutlarındaki ilköğretim okulu olarak inşa edilen binaya geçici olarak taşınmış ardından 2009-2010 öğretim yılının 2. yarısında şimdiki binasına geçmiştir. Eğitime devam etiğimiz bugünkü binamızın resmi açılışı da Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip ERDOĞAN tarafından toplu açılış töreniyle 15 Nisan 2012 tarihinde gerçekleşmiştir.
Okulumuz 10800 m2 kapalı alanı olan ilimizin en donanımlı eğitim binası olma özelliğini taşımaktadır.
2018 yılında ise proje okul kapsamında sınavla öğrenci almaya devam etmektedir.
Yıllar içinde farklı okul türleri olarak gelişim gösterdikçe Tekirdağ ve Türk Eğitimine katkımız da hızla yükselmektedir. Kamuoyundaki saygın konumuyla, örnek gösterilen çalışmalarıyla üstlendiği misyon ve Bakanlığımızın 2023 vizyonunu yukarılara taşımayı görev ve sorumluluk bilmektedir.
Bugün 1008 öğrenci, 70 öğretmen ve yöneticisiyle ilimizin büyük bir ihtiyacını ve beklentisi karşılayan ayrıca Bakanlığımızın hafızasında özel bir konumda yer alan okulumuz, günümüz koşullarında kendini hızlı bir şekilde yenileyerek gelişime açık bir anlayışla hizmet vermeye devam etmektedir.
Okulumuz 141 (1882-2023) yıldır varlığını sürdürürken verdiği kaliteli eğitimle ülkesini, milletini seven onu yüceltmeye çalışan özgüveni yüksek, karakteri sağlam 44255 (2023 yılı dahil) mezun vermiştir. Bundan sonra da Namık Kemal Lisesi ailesi olarak aynı azim ve kararlılıkla faaliyetlerini sürdürmeye devam edecektir.
-Sosyal Medyada yayında olan tanıtım videomuzu izlemek için TIKLAYINIZ
KAYNAKÇA
- Edirne Merkez Vilayet Salnamesi, H.1319- M.1901, Edirne Valiliği yayınları
- Tekirdağ Araştırmaları 1. Cilt, Mehmet SEREZ
- Tekirdağ'ın eski günleri, Mahmut SÜMER
- Tekirdağ Araştırmaları, Hikmet ÇEVİK, 1949
1882 Mekteb-i İdad-i Mülk-i Şahane
ve Tekirdağ Rüştiyesi 1923-1924
1925-1926 1958´de temeli atılan bina