Rehberlik Servisi Olarak Misyonumuz

Misyonumuz

DEĞERLİ VELİMİZ;

Aile, okul ve yaşanılan çevre; çocukların eğitiminde ve yetiştirilmesinde en etkili ortamlardır. Bu üç ortam, birbirini tamamlayan ve destekleyen fonksiyonlara sahiptir. Bu amaçla; öğrencilerimizin verimli ve mutlu okul yaşantılarına sahip olabilmeleri için siz velilerle her zaman işbirliği içinde olmalıyız.

Okulumuzda bulunan rehberlik servisi; öğrencilerin eğitsel, mesleki ve psikolojik gelişimlerini takip eder, bu süreç içerisinde velilerle işbirliği yaparak gerekli yönlendirmeleri yapar, öğrenci ve velilere danışmanlık hizmetinde bulunur.

REHBERLİK NEDİR?

Rehberlik, bireyin kendini anlaması, problemlerini çözmesi, gerçekçi   kararlar   alması, kapasitelerini geliştirmesi, çevresine dengeli ve sağlıklı bir uyum sağlaması ve böylece kendini gerçekleştirmesi için, uzman kişilerce bireye yapılan psikolojik yardımlardır. Eğitim süreci içinde rehberlik hizmetleri, öğrencinin gelişmesine ve uyumuna yardım etmeye yöneliktir.

REHBERLİK SERVİSİNDE HANGİ HİZMETLER SUNULMAKTADIR?

Namık Kemal Lisesi´nde sunulan rehberlik hizmetleri, öğrencilerin gelişim dönemlerinin getirdiği ihtiyaçlar doğrultusunda şekillenmektedir.

Çalıştığımız konulardan bazıları aşağıdaki gibidir:

·         Arkadaş ilişkileri,

·         Ders başarısı,

·         Zararlı alışkanlıklarla mücadele,

·         Aile ile olan ilişkiler,

·         Kendini tanıma,

·         Kendini rahat ifade edebilme,

·         Sınav kaygısı,

·         Okul korkusu,

·         Stres,

·         Verimli ders çalışma yöntemleri,

·         Karar verme becerileri,

·         YGS ve LYS,

·         Ergenlik Dönemi Problemleri,

9. ve 10. Sınıflar:

-Öğrencilerin kendini tanıma ve kendini geliştirme becerilerini desteklemek

-Öğrencilerin iletişim ve sorun çözme becerilerini geliştirmek

-Ergenlik dönemi ile ilgili bilinç kazandırmak

-Etkili öğrenme yöntemleri hakkında bilinç kazandırmak

-Verimli çalışma yöntemleri hakkında bilinç kazandırmak

-Mesleklerle ilgili bilgilendirmek

-İlgi ve Yetenek Testleri uygulamak, bireysel sonuç değerlendirmek

-Ders Seçimi konusunda bilgilendirmek

-Üniversiteye Öğrenci Seçme Sınav Sistemi hakkında bilgilendirmek

-Etkili bireysel danışmanlık hizmeti vermek

11. ve 12. Sınıflar:

-Sınav Kaygısı ve Baş Etme Yöntemleri hakkında bilinç kazandırmak

-Üniversite gezileri düzenlemek

-Bir Günlük Üniversiteli Programını yürütmek

-Meslek Tanıtımları için rektörler, dekanlar, öğretim üyeleri ve uzmanlarla konferanslar düzenlemek

-Etkili bireysel danışmanlık hizmeti vermek

-Grupla danışmanlık hizmeti vermek

Diğer psikolojik, eğitsel veya mesleki konularda rehberlik servisine öğrencilerimiz ve siz velilerimiz başvurabilirsiniz.

VELİLERİMİZE ÖNERİLER

Değerli Velilerimiz;

· Çocuklarınız sürekli bir büyüme ve değişme içindedir. Sizin çocuğunuz olsa da sizden ayrı bir kişilik geliştirmektedir. Onu tanımaya ve anlamaya çalışın.

· Çocuğunuza sürekli nasihat vermeyin. Onlar nasihatinizden daha çok davranışlarınızdan etkilenirler. Davranışlarınızla çocuğunuza model olun.

· Ergenlik döneminde ergen, aileden çok çevre beğenisine yönelir. Bu nedenle marka takılmak, lüks yaşama özenmek isterler. Bu durumun aile üyeleriyle beraber konuşulması ailenin maddi durumu hakkında bilgi verilmesi gerekmektedir.

· Ergenlik döneminde aşırı Internet ve cep telefonu kullanımı ciddi bir davranış problemidir. Bu nedenle ortak bir karar almak gerekir. Beraber alınan kararlarda bireyin bu karara uyması daha yüksek bir olasılıktır.

·  Ergenlik döneminin özelliklerini tanıyın ve zararlı madde bağımlılığı için riskli bir dönem olduğunu bilin.

·  Sigara, alkol vb. sağlığa zararlı madde kullanımının zararları hakkında çocuğunuzu bilgilendirin.

·  Çocuğunuzun arkadaşlarını ve ailelerini tanımaya çalışın.

·  Çocuğunuzun bulunduğu yer konusunda bilgi sahibi olun.

·  Davranışlarındaki ani değişmelere karşı duyarlı olun.

·  İhtiyaç duyduğunuzda okul ile iletişime geçin ve işbirliğine açık olun.

REHBERLİK SERVİSİNE NASIL ULAŞABİLİRSİNİZ ?

Velilerimizin çocuklarıyla ilgili önemli konularda rehberlik servisi ile işbirliği yapmaları çocukların sağlıklı gelişimi açısından önemlidir.

Yüz yüze görüşme için görüşmeye geldiğinizde beklememek için okulu arayarak rehber öğretmenden randevu almak yararınıza olacaktır. Randevu almak Rehberlik ve Psikolojik Danışma hizmetinin daha etkin ve planlı olabilmesi içindir.

Hafta içi günleri 09.00-15.00 saatleri arası Rehberlik ve Psikolojik Danışma servisine gelebilirsiniz.

Yayın: 11.12.2017 - Güncelleme: 02.09.2023 23:39 - Görüntülenme: 1128