https://www.oxfordmartin.ox.ac.uk/downloads/academic/The_Future_of_Employment.pdf
Oxford Üniversitesi'nde yapılan çalışmaya göre, önümüzdeki 25 yılda, var olan mesleklerin yüzde 47'si ortadan kalkacak.
2013 yılında Oxford Üniversitesi'nde yapılan birçok atıf alan "The Future of Employment" (Mesleklerin Geleceği) adlı araştırmada, bilindik 702 meslek incelendi ve bazılarının (pazarlamacılar, vergi uzmanları, hakemler, vb.) diğer meslek gruplarına (ör: psikolog, diş hekimi, doktor, vb.) göre daha büyük bir yok olma riski taşıdığı sonucuna varıldı.
20 yıl içinde hangi yeni meslekler oluşacak?
Bu aşamada gelecek yeni meslekler yazılım konusundan çok bağımsız olamayacak gibi görünüyor. Araştırmalara göre, gelecekte 50 yeni mesleğin gündeme gelmesi olası. Bu noktada, teknoloji ve bilgisayar bilimleri ile birleşmeyen meslek kalmayacak.
İşte o yeni mesleklerden bazıları:
• Özellikle Robotik ile ilgili alt grup meslekler çok yaygınlaşacak. Veri para yerine geçeceği için Veri dedektifleri, veri yorumlayıcıları, veri ayıklayıcıları olacak. Big data teknolojileri
• Drone konuları da ilerleyecek özellikle mahremiyet ve güvenlikle ilgili düzenlemelerden sonra drone programlayıcıları, drone filo yöneticileri olacak.
• Kişisel sağlık dijitalleştirilmesi ve insan performansının optimizasyonu da çok önemli bir alan olarak yükselecek. Yaşlanma karşıtı uygulayıcılar, beyin büyütme uzmanları, Gen sekanserleri, epigenetik terapistler, Genetik modifikasyon tasarımcıları öne çıkacak.
• Yapay zeka çalışmaları sürecek fakat isimleri farklılaşacak. Blockchain mimarları özellikle karşılıklı güven sağlanmasında ilerleyecek; 3D baskı imalatçıları çok farklı alanlarda kullanılacak.
• Başka gezegenlerde asteroit madencileri, Füzyon santrali uzmanları, Kuantum teknoloji guruları olacağı tahmin ediliyor.
Meslekler değişir. Ancak değişmeyecek alanlar ve beceriler vardır. Bu beceriler üzerine yoğunlaşmak gerekiyor.
Bu durumda;
· yeni durumlara adaptasyon,
· problem çözme becerileri,
· sorgulayıcı olma,
· kendini tanıma ve güvenme,
· Teknoloji okuryazarlğı,
· kodlama ve algoritma eğitimleri
· girişimcilik
hangi mesleği seçersek seçelim edinmemiz gereken özellliklerimiz olmalıdır.
Meslek seçiminden ziyade, geleceğe hazırlayacak becerilere odaklanılmalıyız.